Storing melden

Genieten van een nieuw dak boven je hoofd…

 

Het dak van de ruime semi-bungalow van Simon en Marijke Strijk in Vortum-Mullem kan er weer vijftig jaar tegen. Asbest werd verwijderd, de kap geïsoleerd en de originele betonpannen maakten plaats voor gebakken exemplaren. In zo’n drie weken tijd werd er een flinke klus geklaard en bij aanvang moest er ook nog gedeald worden met storm Ciarán, die ons land begin november teisterde. Maar Simon en Marijke hielden het droog en genieten van letterlijk een nieuw dak boven hun hoofd.

 

Vijf jaar geleden streken Simon en Marijke in Vortum-Mullem neer. Afkomstig uit Leiden, woonden ze zeven jaar in Nijmegen, later nog eens zevenendertig jaar in Malden, in een wijk die zowat bezweek onder de autodruk. Na Simons pensioen woonden ze daarom een tijdje in Frankrijk, maar de kleinkinderen werden gemist en dus keerden ze terug naar Nederland.

“We zochten iets dat de ruimte had die we in Frankrijk hadden leren kennen”, aldus Marijke. En dat vonden ze in het huis uit 1970, voor een groot gezin gebouwd, met flinke tuin. En een eigen naam: ‘À la Meuse’. “Alleen al door die namen waren we ‘om’. De ruimte, het uitzicht en de rust zijn geweldig hier.” Simon vult aan: “Je woont hier in het Maasheggengebied.”

Betonpannen en asbest
Hij vervolgt: “Het werk aan het dak begon met de vraag of ook wij niet zonnepanelen moesten laten leggen. De betonpannen hadden hun beste tijd gehad en het dakbeschot was van asbest: daar gaat niemand in boren. Die zonnepanelen hebben we even geparkeerd, maar van de pannen en het asbest wilden we af. Dan kon ook alles meteen geïsoleerd worden. We hadden eerder al de spouwmuren laten isoleren en ook op de bovenverdieping kwam dubbelglas.”

“Het zoeken was naar een bedrijf dat alles voor ons uit handen kon nemen. Pannen leggen en asbest verwijderen: die firma’s op elkaar afstemmen, dat wilden we niet meer zelf gaan doen. Zo kwamen we uit bij Gebr. Janssen, dat we al van loodgieterswerk kenden. Je leest wel eens iets in de krant en ziet dan dat ze al meer dan honderd jaar bestaan. Dan moet het wel goed zijn, toch?”

Hele coördinatie
In het voorjaar gingen beide partijen met elkaar in zee, waarbij Gebr. Janssen het aanspreekpunt was voor al het werk. “Het was een hele coördinatie, want partijen moeten maar net aansluitend op elkaar kunnen komen opdraven. Het asbest wil je niet te lang bloot hebben liggen en ook het dak moet weer een keer dicht.” Afgezien van enkele dagen met (te) slecht weer en het laten aansluiten van de planningen, is er een week of drie aan het project gewerkt. “Respect voor de steigerbouwers en dakdekkers”, aldus Marijke. “En voor het fijne contact met de uitvoerder van Gebr. Janssen. Er is goed werk geleverd.”