Een markant complex en een voorbeeld van de typerende vooroorlogse architectuur. Kort voor de Tweede Wereldoorlog gebouwd was de Generaal de Bonskazerne in Velp bedoeld als huisvesting voor twee bataljons infanteristen, zo’n 1200 militairen. Voordat die echter konden intrekken, hadden de Duitsers de kazerne al buitgemaakt. De kazerne werd in 1994 asielzoekerscentrum, sinds 2016 worden de gebouwen verhuurd. Vanaf 2018 wordt er in fasen groot onderhoud uitgevoerd. Daarbij vertrouwt de aannemer op de kennis en ervaring van Gebr. Janssen. Met de terugplaatsing van de windvaan – in de vorm van de Nederlandse leeuw – werd symbolisch alvast een kroon op het werk gezet.
Behoud Onderhoud Erfgoed Industrieel (BOEi) is eigenaar van het complex met tien kazernegebouwen. Zij beoogt het restaureren en herbestemmen van erfgoed. Erkend Restauratie Bouwbedrijf Van Dinther Bouwbedrijf uit Schaijk verzorgt veel restauratiewerken, ook voor BOEi. Het is een aannemer met hart voor dergelijke opdrachten, net als Gebr. Janssen.
Net zo bevlogen
Voorheen waren alle gebouwen in gebruik als asielzoekerscentrum. Na de overname door BOEi, in 2016, is groot onderhoud gestart. Eerder renoveerde Van Dinther legeringsgebouw F. Daarbij deed Gebr. Janssen ook al dakwerk. “Sinds oktober 2018 werken we in fasen aan de tien grote gebouwen op het complex”, vertelt Allan Lalji, dakspecialist van Gebr. Janssen. Met een onderbreking van een jaar zijn Van Dinther en Gebr. Janssen, samen met Jeurissen Schilderwerken, inmiddels aan de laatste gebouwen bezig.
Volgend jaar wordt het project afgerond. Dat Van Dinther voor deze opdracht destijds Gebr. Janssen in de arm nam, is niet zo verwonderlijk. De gezamenlijke geschiedenis gaat vele jaren terug en beide zijn een familiebedrijf met een typisch Brabantse cultuur. “Gebr. Janssen beheerst het werk aan platte daken, maar ook aan pannendaken, leiwerk en goten. En ze zijn net zo bevlogen als wij”, aldus projectleider Joost van Haren van de Schaijkse aannemersbedrijf eerder.
Op maat gemaakt
Defensie pleegde grondig onderhoud, maar de laatste decennia werd er amper iets gedaan. Het muurwerk is oerdegelijk, maar het werk ging zitten in de overstekken en daken. De helft van de overstekken is vervangen omdat het houtwerk verrot is. Veel dakpannen dacht men in eerste instantie te kunnen hergebruiken, maar met de kennis van Gebr. Janssen ontdekte Van Dinther dat de kwaliteit tegenviel. Het grootste deel is of wordt vervangen.
Op de nokken liggen ballonvorsten; die volgen exact de maatvoering van de pan eronder. Gebr. Janssen heeft deze vorsten speciaal voor dit project op maat laten maken. Leuk detail: al een paar jaar geleden werd het model van de Nederlandse leeuw, die als windvaan diende, opgesnord in een depot van defensie en is er een reproductie vervaardigd in de maat zoals die van origine moet zijn geweest. Alle partijen vonden dat die teruggeplaatst moest worden en zo werd de windvaan door Van Dinther, Gebr. Janssen en Jeurissen geschonken. En dat gebeurde op 13 oktober 2022. Dakspecialist Allan Lalji plaatste samen met uitvoerder Jan Rovers de Nederlandse leeuw terug, daar waar hij vele jaren lang toezicht hield.